oea ppe

Ενταγμένη  στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων
Πολιτικής Προστασίας  με  ΑΜ 15/2004

SKIMMERS λήψη πολλαπλών RTTY & PSK σημάτων

1ο μέρος

Η αύξηση της ισχύς των προσωπικών υπολογιστών μαζί με μια πληθώρα προγραμματιστικών πλατφόρμων προσφέρουν εύκολη, γρήγορη και αποδοτική ανάπτυξη λογισμικού ανάλυσης και επεξεργασίας ράδιο σημάτων. Το δε Διαδίκτυο αποτελεί ένα σύνολο από εργαλεία που ενώνουν όλες τις εφαρμογές λογισμικού μεταφέροντας τα δεδομένα που αυτές παράγουν. Εξυπηρετητές που λειτουργούν κάπου μέσα στον παγκόσμιο ιστό αποθηκεύουν και διαχειρίζονται αυτά τα δεδομένα. Πως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά προς όφελος του χόμπυ μας;

Ένας από τους πυλώνες του Ραδιοερασιτεχνισμού είναι η παγκόσμια επικοινωνία. Τα βραχέα και μεσαία κύματα προσφέρονται για μια εύκολη και γρήγορη διεξαγωγή ενός QSO με αυτό τον σκοπό. Από τα πρώτα μηχανήματα που αποκτά ένας ραδιοερασιτέχνης είναι συνήθως ένας πομποδέκτης HF, που μαζί με μια απλή κεραία διπόλου του δίνει την δυνατότητα να συνομιλήσει με συναδέλφους από όλη την υδρόγειο.

Πάνω σε αυτά τα χνάρια κινήθηκα και εγώ. Το στήσιμο του πρώτου μηχανήματος στο shack και οι πρώτες επαφές στους 14 και 7 μεγάκυκλους αποτελούν εμπειρίες που δεν θα ξεχάσω πότε. Το πάθος της ακρόασης στα HF σε διαφορετικές μπάντες και διαμορφώσεις - modes επικοινωνίας είναι μια δραστηριότητα που πάντοτε θα επιδιώκω να έχω.

Πάνω από είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε, οι καιροί άλλαξαν και η κοινωνία της πληροφορίας εισέβαλε στην ζωή μας. Όμως το μεράκι και η ανάγκη για QSO και ακρόαση δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτα. Αντιθέτως μπορεί να γίνει καλύτερη με την χρήση των νέων εργαλείων που μας προσφέρουν συνάδελφοι από όλο τον κόσμο.

Στην απλούστερη περίπτωση χρήσης ένας ραδιοερασιτέχνης θα άνοιγε τον πομποδέκτη του και θα συντονιζόταν στις επιτρεπόμενες συχνότητες ψάχνοντας από την αρχή μέχρι το τέλος της μπάντας να ακούσει τους άλλους σταθμούς που εκπέμπουν. Η λειτουργία που ουσιαστικά εκτελείται με αυτή την ενέργεια είναι μια σειριακή αναζήτηση στο εύρος των συχνοτήτων και παύση προς αποκωδικοποίηση - ακρόαση σε ένα και μοναδικό σήμα - σταθμό. Αν και μια τέτοια δραστηριότητα έχει την δικιά της μαγεία, μήπως στην σημερινή εποχή θα μπορούσαμε να έχουμε μια παράλληλη και ταυτόχρονη αποκωδικοποίηση πολλαπλών σημάτων; Με αυτόν το τρόπο όχι μόνο δεν θα χάναμε σταθμούς που δεν θα εξέπεμπαν την στιγμή που σειριακά περνούσαμε πάνω από την συχνότητα τους, αλλά θα μπορούσαμε και εύκολα να διαλέξουμε επαφή για το QSO μας.

Με όποιον τρόπο και να γίνει αυτή η αναζήτηση των σταθμών που εκπέμπουν, θα ήταν δύσκολο αν όχι αδύνατο για έναν ραδιοερασιτέχνη να καταγράψει όλους τους σταθμούς που έχει ακούσει και πόσο μάλλον να τους απεικονίσει πάνω σε έναν παγκόσμιο άτλαντα. Ακόμη και αν μια τέτοια διαδικασία ήταν εφικτή, για πόσο συνεχόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να εκτελεστεί; Έχοντας ένα εργαλείο όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, δεν θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία που θα μας έδινε σαν αποτέλεσμα μια λίστα σταθμών που έχουμε ακούσει σε διαφορετικά modes και ταυτόχρονα την απεικόνιση τους στον χάρτη αλλά και την καταγραφή τους σε κάποια βάση δεδομένων προς μελλοντική αναζήτηση ή άλλων εργασιών πάνω σε αυτά τα δεδομένα;

Αν λοιπόν υπήρχαν αρκετοί αυτοματοποιημένοι σταθμοί παγκοσμίως που καταγράφουν και μοιράζονται τους σταθμούς που ακούνε, δεν θα μπορούσαμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο πως περνάει η κάθε μπάντα;

Μια δεύτερη απλή δραστηριότητα με σκοπό την επικοινωνία είναι η επιλογή μιας συχνότητας και η εκπομπή σήματος γενικής κλήσης CQ. Η ικανοποίηση που προκύπτει από την απάντηση σε αυτή την κλήση είναι απερίγραπτη. Αν όμως αυτή δεν έρθει ποτέ, τι μπορεί να φταίει; Ένας βασικός έλεγχος του σταθμού μπορεί εύκολα να γίνει και λογικά θα έχει προηγηθεί πριν από την όποια κλήση. Ο πιο έμπειρος ραδιοερασιτέχνης θα έχει μελετήσει και την διάδοση των βραχέων κυμάτων στην ιονόσφαιρα επιλέγοντας την κατάλληλη συχνότητα για CQ. Γιατί λοιπόν να μην έρχεται η πολυπόθητη απάντηση ή μόνο Ευρωπαίοι συνάδελφοι να μας καλούν όταν εμείς θέλουμε Αμερική ή Ιαπωνία; Δεν φτάνουν τα σήματα μας μέχρι εκεί ή απλά δεν υπάρχει κανείς να μας απαντήσει; Δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένας τρόπος να διαπιστώσουμε εύκολα και άμεσα αν κάτι τέτοιο συμβαίνει;
Έχοντας όλες τις παραπάνω απαιτήσεις κατά νου, ξεκίνησα την αναζήτηση των κατάλληλων εργαλείων λογισμικού και υπηρεσιών που θα τις ικανοποιούσαν.

Από τα πρώτα προγράμματα που παρείχαν δυνατότητα παράλληλης και ταυτόχρονης αποκωδικοποίησης ψηφιακών σημάτων τύπου BPSK31 ήταν, και ακόμη είναι, το Ham Radio Deluxe - HRD. Στην εφαρμογή Digital Master - DM ενσωμάτωσε το επονομαζόμενο SuperSweeper. Με αυτό ο χρήστης μπορούσε να "διαβάσει" ταυτόχρονα πάνω από 20 διαφορετικά QSO την ίδια χρονική στιγμή και σε ένα εύρος ακουστικής λήψης περίπου των 4KHz, έχοντας συντονίσει τον δέκτη του σε συγκεκριμένη και σταθερή συχνότητα. Με το πέρασμα των χρόνων αλλά και την εξέλιξη που έφεραν πολλαπλές καινούριες τεχνολογίες, εμφανίστηκαν παρόμοια προγράμματα που έφεραν στο όνομα τους την Αγγλική λέξη "skimmer". Το πιο ευρέως διαδεδομένο είναι ο CW Skimmer από τον VE3NEA. Μια από τις πολλαπλές ερμηνείες που έχει το ρήμα skim είναι η αφαίρεση των σπουδαιότερων ή ευκολότερα αποκτήσιμων περιεχομένων από κάτι, όπως του βουτύρου από το χτυπημένο γάλα. Οι προγραμματιστές χρησιμοποιώντας μεταφορικά την λέξη skimmer ονόμασαν έτσι τις εφαρμογές τους. Η βασικότερη λειτουργία που εκτελούν είναι η ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο μέσα από ένα εύρος ράδιο συχνοτήτων, εκείνων των σημάτων που φέρουν πληροφορία. Η ανίχνευση αλλά και η αποκωδικοποίηση αυτής γίνεται ταυτόχρονα και παράλληλα για όλα αυτά τα σήματα!

Έχοντας τα παραπάνω υπόψη, εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό πως ο CW Skimmer χρησιμοποιείται για CW QSOs. Αν και δελεαστικό, θεωρώ πως η λήψη κώδικα morse για προσωπική χρήση αποτελεί μια από τις ικανότητες του ραδιοερασιτέχνη. Οι skimmers έχουν άμεση συσχέτιση με τα ψηφιακά mode επικοινωνίας. Τα πιο διαδεδομένα μέχρι στιγμής είναι τα RTTY, BPSK31, BPSK63 ακόμη και BPSK125. Ο Skimmer που καλύπτει και τα τέσσερα αυτά mode είναι ο RCK Skimmer από τον DL4RCK. Μπορεί να ανιχνεύσει μέχρι και 4KHz εύρος ακουστικών συχνοτήτων συνδέοντας απλά την AF έξοδο ενός LSB δέκτη στην κάρτα ήχου ενός προσωπικού υπολογιστή. Αν και το εύρος είναι περιορισμένο, υποστηρίζει έλεγχο CAT του δέκτη (μέσω της ευρέως διαδεδομένης εφαρμογής OmniRIG) και έτσι μπορεί εύκολα να τον συντονίζει σε διαφορετικά "κομμάτια" των 4KHz στην ίδια ή σε διαφορετικές μπάντες. Η δε αλλαγή στο συντονισμό εκτελείται χρονικά με έναν αποδοτικό αλγόριθμο.
P1Εικόνα 1 Λογισμικό RCK Skimmer

Αν και ο RCK Skimmer αποτελεί το πιο βασικό μέρος της όλης λύσης, δεν καλύπτει απαιτήσεις όπως την απεικόνιση των σταθμών που ελήφθησαν σε έναν παγκόσμιο χάρτη. Για αυτό το λόγο γίνεται χρήση του DX Atlas λογισμικού από τον VE3NEA. Ο δισδιάστατος χάρτης που προσφέρει συνοδεύεται από την δυνατότητα απεικόνισης σε αυτόν πληροφοριών από άλλα προγράμματα, χρησιμοποιώντας τεχνικές προγραμματισμού OLE Automation & Component Object Model - COM.

Ο συνάδελφος DL4RCK έχει κάνει άριστη δουλεία στο λογισμικό RCK Skimmer που δημιούργησε. Όμως για επιπλέον λειτουργίες όπως η ταξινόμηση, επεξεργασία, παρουσίαση και ανάλυση αυτών των δεδομένων απαιτείται η χρήση ενός τρίτου προγράμματος. Αυτό είναι το ViewProp από τον ZL2HAM. Λαμβάνει τα δεδομένα από έναν Skimmer τα οποία χρησιμοποιεί για να εκτελέσει τις εξτρά λειτουργίες και ταυτόχρονα απεικονίζει τους σταθμούς στον χάρτη του DX Atlas. Το ViewProp είναι γραμμένο σε .NET framework, το οποίο απαιτείται να είναι εγκατεστημένο, αν και όλες οι σύγχρονες εκδόσεις των MS Windows το περιλαμβάνουν.

P2Εικόνα 2 Λογισμικό ViewProp

P3Εικόνα 3 Λογισμικό DX Atlas και spots από ViewProp

Τα τρία αυτά λογισμικά που προαναφέρθηκαν μπορούν να εγκατασταθούν στον ίδιο προσωπικό υπολογιστή ενός ραδιοερασιτέχνη ικανοποιώντας αρκετές από τις αρχικές απαιτήσεις. Θα μπορούσαν ακόμη να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα. Ο RCK Skimmer μπορεί να ανιχνεύσει ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων χωρίς έλεγχο του δέκτη, το ViewProp να συνδεθεί σε άλλους παγκόσμιους εξυπηρετητήτες - servers Skimmer μέσω του διαδικτύου - internet και το DX Atlas στην απλούστερη χρήση σαν ένας ραδιοερασιτεχνικός ηλεκτρονικός χάρτης. Συνδυάζοντας όμως και τα τρία μαζί με μια σύνδεση στο διαδίκτυο ολοκληρώνουμε τον σχεδιασμό της λύσης με την οποία ασχολούμαστε.

Το πλήθος των πληροφοριών που συγκεντρώνουμε από τον Skimmer μπορεί εύκολα μέσω του διαδικτύου να χρησιμοποιηθεί και από άλλους συναδέλφους. Ένα από τα online συστήματα που αποθηκεύει τέτοια δεδομένα είναι το PSK REPORTER. Σε αυτό ανεβάζουν στοιχεία δεκάδες αν όχι εκατοντάδες Skimmers παγκοσμίως κάθε ημέρα. Φυσικά και υποστηρίζεται από τον RCK Skimmer με χρήση σύνδεσης internet. Αν και μέσω της εφαρμογής web που διαθέτει μπορεί ο ενδιαφερόμενος συνάδελφος να πάρει απεικόνιση των σταθμών σε έναν δισδιάστατο Google maps χάρτη (ακόμη και αυτών που άκουσε ο δικός του Skimmer), μονάχα οι σταθμοί που καλούν CQ θα είναι ορατοί. Για να εμφανιστούν και οι σταθμοί που απαντούν με DE (αφού ουσιαστικά και αυτοί έχουν ακουστεί στον RCK Skimmer), θα πρέπει να γίνει η χρήση του VIEWPROP με έξοδο στον DX Atlas τοπικά στο προσωπικό shack και μόνο. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι πως ο Google maps χάρτης περιέχει πληροφορίες των τελευταίων είκοσι τεσσάρων ωρών, περιορισμός που δεν ισχύει στην τοπική λύση. Το project PSK REPORTER όμως συγκεντρώνει δεδομένα από μια πληθώρα ψηφιακών mode καθώς και CW, προσφέρει επιπλέον στατιστικές πληροφορίες και φυσικά είναι εύκολα προσβάσιμο από όλους.

P4Εικόνα 4 Online χάρτης από PSK REPORTER project

Το πρώτο mode για το οποίο συγκεντρώθηκαν πληροφορίες στο PSK REPORTER ήταν φυσικά το PSK. Κατά την πορεία εξέλιξης του προστέθηκαν και άλλα. Μέσα σε αυτά είναι και το CW, αλλά με αρκετά περιορισμένο πλήθος δεδομένων. Ένα παρόμοιο project που προηγήθηκε χρονικά είναι το REVERSE BEACON NETWORK - RBN. Στις αρχές του 2008 ο VE3NEA δημιούργησε τον γνωστό πια CW Skimmer και λίγο αργότερα ξεκίνησαν από τον N4ZR οι εργασίες για την δημιουργία του RBN. Το σύστημα σχεδιάστηκε από το μηδέν για να συνεργαστεί με τον CW SKIMMER και για αυτό τον λόγο έχει τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερους online Skimmers σταθμούς, που ανεβάζουν δεδομένα (spots) για CW QSOs μέσω διαδικτύου σε αυτό. Επιπλέον, το λογισμικό CW Skimmer έχει εξελιχθεί και υποστηρίζει δέκτες αρχιτεκτονικής Software Defined Radios- SDR. Οι τελευταίοι μπορούν σαρώσουν την ίδια χρονική στιγμή αρκετά μεγαλύτερο (ακόμη και εκατό φορές περισσότερο) εύρος συχνοτήτων από τα 4KHz ενός κλασικού Skimmer, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ανίχνευσης σταθμών που καλούν (CQ) ή απαντούν σε κλήση (DE).

p5Εικόνα 5 RBN project online - απεικόνιση σταθμών που άκουσαν το CQ του SV1CDN

Ανεβάζοντας τους σταθμούς που λαμβάνονται από τον Skimmer μας σε αυτά τα online συστήματα, εξυπηρετούνται όχι μόνο οι υπόλοιποι συνάδελφοι παγκοσμίως αλλά και εμείς κάνοντας χρήση των υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν. Ενώ ο RCK Skimmer μπορεί να ανεβάσει spots απευθείας στον PSK REPORTER, για να γίνει το ίδιο με το RBN απαιτείται η χρήση επιπλέον λογισμικού που φέρει όνομα Aggregator. Διατίθεται ως ένα απλό εκτελέσιμο αρχείο .exe από τον ιστότοπο του RBN project. Όμως απαιτείται και για αυτό να έχει εγκατασταθεί το .NET framework της Microsoft. Το λογισμικό δίνει επιπλέον την δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων των spots και τοπικής διαθεσιμότητας τους, με το να επιτρέπει την σύνδεση σε αυτό μέσω telnet άλλων προγραμμάτων όπως του ViewProp.

Η συνολική λύση απαρτίζεται από τις παρακάτω οντότητες και μονάδες λογισμικού:

  • RCK SKIMMER
  • OMNIRIG
  • RBN AGGREGATOR
  • VIEWPROP
  • DX ATLAS
  • PSK REPORTER PROJECT ONLINE
  • RBN PROJECT ONLINE

και φυσικά έναν δέκτη βραχέων κυμάτων. Ακολουθεί ένα block διάγραμμα που δείχνει την σύνδεση μεταξύ μονάδων λογισμικού και οντοτήτων.

p6Εικόνα 6 Μπλοκ διάγραμμα λύσης

Συνοψίζοντας, η γενική διαδικασία χρήσης καθώς και η ροή πληροφορίας έχουν ως εξής: Ο δέκτης HF συντονίζεται σε μια αρχική συχνότητα λήψης και σε διαμόρφωση LSB. Εκτελείται το πρόγραμμα RCK Skimmer το οποίο έχει σαν είσοδο τα 4KHz ακουστικού σήματος από το δέκτη. Ταυτόχρονα γίνεται έλεγχος από τον Skimmer στην συχνότητα λήψης μέσω χρήσης του λογισμικού OmniRIG. Οι σταθμοί - spots που λαμβάνονται μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου στο PSK REPORTER project απευθείας, ενώ τρέχοντας τον AGGREGATOR ενημερώνεται μέσω διαδικτύου το RBN project. Ο AGGREGATOR τροφοδοτεί ταυτόχρονα το πρόγραμμα VIEWPROP με spots προς τοπική διαχείριση αλλά και απεικόνιση σε χάρτη, κάτι που γίνεται εφικτό με το πρόγραμμα DX ATLAS.

Ακολουθούν κάποια screenshots που προέκυψαν από διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης, καθώς και σύνδεσμοι για προγράμματα & online συστήματα. Στο επόμενο μέρος του άρθρου θα ασχοληθούμε με την αναγκαία εγκατάσταση και παραμετροποίηση του λογισμικού, όπως και με διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης της όλης λύσης.

p7Εικόνα 7 Απεικόνιση σταθμών στον DX Atlas μέσω ViewProp, που ακούστηκαν από τον SV1CDN

p8Εικόνα 8 Απεικόνιση σταθμών στο PSK REPORTER

Ιστοσελίδες για το λογισμικό και τις οντότητες που προαναφέρθηκαν:

Το άρθρο αυτό γράφηκε από τον Διονύση Δρακόπουλο, SV1CDN για το SV-νέα και δημοσιεύεται κατόπιν αδείας του...

 

 

2ο μέρος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στην προηγούμενη ενότητα ασχοληθήκαμε με τον σχεδιασμό της όλης λύσης, σκιαγραφώντας τις συνδέσεις των διαφορετικών οντοτήτων και μονάδων λογισμικού. Θα συνεχίσουμε με την εγκατάσταση, παραμετροποίηση και χρήση του απαραίτητου λογισμικού στον προσωπικό υπολογιστή.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η εφαρμογή RCK Skimmer αποτελεί το κομβικό σημείο, επομένως ξεκινάμε από αυτή. Η τρέχουσα διαθέσιμη έκδοση είναι η 3.2 με ημερομηνία κυκλοφορίας 11 Αυγούστου 2015. Στο τέλος της ενότητας υπάρχουν οι σύνδεσμοι για την κεντρική ιστοσελίδα και το download αυτής. Κατεβάστε και αποσυμπιέστε το .zip αρχείο σε ένα φάκελο. Κατόπιν εκτελέστε το RCKskimmer.exe αρχείο και αποδεχθείτε τις προεπιλεγμένες επιλογές όπως αυτές εμφανίζονται (εκτός αν θέλετε να τις τροποποιήσετε). Αν δεν έχετε εγκατεστημένη την εφαρμογή OmniRIG, τότε κάντε τσεκ στο checkbox που αναφέρεται ως "START OMNIRIG SETUP" στο τέλος του οδηγού εγκατάστασης της RCK Skimmer.

Σε τοπικό επίπεδο τα spots θα μεταφέρονται στον RBN Aggregator, οπότε αυτή η εφαρμογή είναι η επόμενη προς εγκατάσταση. Τρέχουσα έκδοση είναι η 4.1 η οποία είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο που εμφανίζεται στο τέλος του άρθρου. Πρακτικά η εφαρμογή είναι ένα απλό εκτελέσιμο αρχείο .exe για Windows. Όμως θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί το Microsoft .NET framework release version 4.0 (full version και όχι μόνο client). Ακόμη και αν εκτελέσετε το .exe θα πάρετε σαν επιστροφή ένα ανάλογο μήνυμα λάθους. Βεβαίως αυτός είναι και ένας τρόπος για να ελέγξετε εύκολα και γρήγορα αν υπάρχει το .NET. Το framework είναι διαθέσιμο από τον ιστότοπο που αναφέρετε μαζί με τους υπόλοιπους στο τέλος. Όταν πλοηγηθείτε εκεί διαλέξτε την επιλογή Web Installer και κατόπιν το download button. Αν σας προταθεί, επιλέξτε να τρέξετε το dotNetFx40_Full_setup.exe και ακολουθήστε τον οδηγό εγκατάστασης. Μετά από επιτυχημένο τέλος των εργασιών κάντε επανεκκίνηση των Windows. Το RBN Aggregator τώρα εκτελείτε με επιτυχία. Όταν αυτό ξεκινήσει και ανάλογα το επίπεδο ασφάλειας των Windows, μπορεί να σας ζητηθεί να επιτρέψετε στην εφαρμογή επικοινωνία με διαφορετικού τύπου δίκτυα (όπως αυτά έχουν αναγνωριστεί από το λειτουργικό σύστημα). Έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στον Aggregator επιλέξτε και τα δυο checkboxes που αφορούν Private & Public δίκτυα.

Ακολουθεί η εγκατάσταση του DX Atlas που απαιτείται να γίνει πριν εκείνη του ViewProp. Αφού κατεβάσετε το αρχείο εγκατάστασης από τους συνδέσμους, η διαδικασία είναι απλή. αποσυμπιέστε και μετά εκτελέστε το setup.exe ακολουθώντας τις οδηγίες όπως αυτές εμφανίζονται. Μετά από μερικά κλικ η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και η εφαρμογή θα εμφανιστεί στην οθόνη σας.

Επόμενο λογισμικό είναι το ViewProp. Η κεντρική σελίδα του project είναι στα Yahoo groups όπως φαίνεται από τον αντίστοιχο σύνδεσμο. Η τρέχουσα έκδοση είναι η 0.98.05 και αποτελεί την πιο ενημερωμένη από όλες. Για να την κατεβάσετε, κάντε login στο Yahoo και πλοηγηθείτε στην περιοχή Files. Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μου ή με τον Rick, ZL2HAM. Αποσυμπιέστε το .zip αρχείο σε έναν φάκελο και κατόπιν αν θέλετε να ξεκινήσει εκτελέστε το ViewProp.exe αρχείο. Η εφαρμογή βασίζεται στην σωστή εγκατάσταση του .NET framework 4.0, η οποία έγινε σε προηγούμενο βήμα. Ανάλογα την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή στον οποίο εκτελείται, το πρόγραμμα μπορεί να καθυστερήσει λίγο μέχρι να αρχικοποιηθεί και να ξεκινήσει εμφανίζοντας το παράθυρο του στα Windows. Υπόψη πως το ViewProp καλεί τον DX Atlas, οπότε εμφανίζεται και αυτός.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ

Έχοντας εγκαταστήσει τις απαιτούμενες εφαρμογές, προχωράμε στην παραμετροποίηση αυτών προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Ξεκινήστε την RCK Skimmer από το μενού προγραμμάτων στα Windows. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο λειτουργίας της θα δείτε στο πάνω μέρος την γραμμή με τα μενού tabs τα οποία ξεκινάνε από τα αριστερά. Επιλέξτε το Setup και κατόπιν Program Setup, θα εμφανιστεί ένα επιπλέον παράθυρο. Συμπληρώστε στο πρώτο tab - Digi Modul προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες για τον σταθμό σας. Διαλέξτε την κατάλληλη κάρτα ήχου Sound Card σαν είσοδο και συχνότητα δειγματοληψίας τα 44100Hz. Προχωρώντας στο tab - Search Frequencies δηλώστε τις περιοχές συχνοτήτων και modes λειτουργίας που ο Skimmer θα συντονίσει τον δέκτη βραχέων κυμάτων προκειμένου να ανιχνεύσει spots. Υπάρχει ήδη προεπιλεγμένη η βάση δεδομένων DefaultFreqSearch, όπως φαίνεται στο δεξί pull down μενού. Σε αυτή αποθηκεύονται οι επιλογές που θα γίνουν σε κάθε γραμμή του πίνακα στα αριστερά. Προτείνεται να ξεκινήσετε ανίχνευση σε μια μπάντα και να προσθέσετε άλλες αργότερα, όταν έχετε βεβαιωθεί για την σωστή λειτουργία του προγράμματος. Για να είναι η μπάντα αυτή τα 20 μέτρα, ενεργοποιήστε το check box Enable στην πρώτη γραμμή. Δηλώστε σαν Start Frequency τα 14069 και Width τα 9. Σαν Scan Modes επιλέξτε μόνο BPSK και automatic στο Search Type. Αυτή η ρύθμιση είναι αρκετή για ανίχνευση PSK spots σε εύρος συχνοτήτων 14069+9KHz κάνοντας χρήση του έξυπνου αλγόριθμου για συντονισμό. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, τσεκάρετε το enable, εισάγετε 14079 Start Frequency, 35 Width, RTTY μονάχα ως Scan Modes και automatic σαν Search Type. Για να αποθηκευτούν οι αλλαγές πατήστε Apply και μετά Οκ. Το επόμενο, Search Options, αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με τον συντονισμό του δέκτη. Διαλέξτε το Jump Step να είναι 2000, αυτό είναι το βήμα. Οι χρόνοι 4, 7, 20sec (όπως εμφανίζονται από πάνω προς τα κάτω) αφορούν τον αλγόριθμο έξυπνου συντονισμού και συνήθως δεν χρειάζονται τροποποίηση. Τέλος αν ο υπολογιστής που εκτελείται το RCK Skimmer είναι τουλάχιστον διπύρηνος, βάλτε τσεκ στο Include BPSK125 mode scanning ώστε εκτός από BPSK 31 & 63 να γίνεται ανίχνευση και σε 125 baud rate. Στο TRX Control γίνεται παραμετροποίηση και επιλογή του OmniRIG για έλεγχο του δέκτη. Θα χρησιμοποιηθεί είτε το προφίλ 1 ή 2 του OmniRIG, το οποίο χρειάζεται το κατάλληλο setup. Για ευκολία μπορείτε να καλέσετε το OmniRIG από το μπουτoν Settings OmniRIG και το παράθυρο του θα εμφανιστεί σε λίγο στην οθόνη. Οι ρυθμίσεις εξαρτώνται από τον δέκτη και το διαθέσιμο hardware (σειριακές θύρες επικοινωνίας) του υπολογιστή. Σίγουρα μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει. Στο τελευταίο tab Expert κάντε τσεκ στα Enable Telnet Server, Send also "DE" detected calls, RCK-DCS Cluster System και PSK Automatic Propagation Reporter. Με αυτές τις παραμέτρους ενεργοποιείται ο RCK Skimmer να στέλνει spots στο PSK REPORTER project, στον Cluster του DL4RCK και επιτρέπει συνδέσεις τρίτων προγραμμάτων στην δικτυακή θύρα TCP 7300 (σε αυτή θα συνδεθεί ο RBN Aggregator προκειμένου να λαμβάνει spots). Αν σας ζητηθεί να επιτρέψετε στην εφαρμογή επικοινωνία με άλλα δίκτυα (όπως private, public) επιλέξτε όλους τους τύπους και αποδεχθείτε τις ρυθμίσεις.

Το επόμενο πρόγραμμα προς παραμετροποίηση είναι ο RBN Aggregator. Αυτός θα πρέπει να λαμβάνει δεδομένα από τον RCK Skimmer. Έχοντας τον τελευταίο παραμετροποιημένο και να έχει φορτωθεί με επιτυχία, ξεκινήστε τον Aggregator. Στο παράθυρό του μεταφερθείτε στο τρίτο tab με όνομα Connections. Αφήστε το Callsign σε N0CALL και τον κωδικό σε PASSWORD. Βεβαιωθείτε όμως πως η IP Address είναι 127.0.0.1 (το τοπικό host) και η Port σε 7300. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η σύνδεση στον Skimmer (η πόρτα είχε ήδη δηλωθεί στον RCK). Κάντε επίσης τσεκ στο "Should Aggregator connect to the Primary Skimmer automatically..." ώστε να ξεκινά αυτόματα η διαδικασία σύνδεσης κάθε φορά που καλείται ο Aggregator. Δεχθείτε τις υπόλοιπες προεπιλεγμένες τιμές αλλά επιπλέον επιλέξτε Yes στο "Send spots to local user?" και την bullet επιλογή "All spots from all Skimmers". Η δε Local User Port Number πρέπει να είναι ήδη ρυθμισμένη στην τιμή 7550, αλλιώς τροποποιήστε την. Προκειμένου να κάνετε σωστή επανεκκίνηση του Aggregator, κλείστε το παράθυρό του και μετά από το εικονίδιο του που εμφανίζεται δίπλα στην ώρα των Windows (κάτω δεξιά), κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Exit. Κατόπιν ξεκινήστε και πάλι την εφαρμογή. Σαν ένα ακόμη βήμα, στο tab - Spot Filters κάντε κλικ κάτω αριστερά στο μπουτον Download SCP File ώστε η εφαρμογή RBN Aggregator αν χρειαστεί να εκτελεί επιπλέον έλεγχο σωστής αποκωδικοποίησης του διακριτικού που ελήφθη σαν spot με χρήση του master.scp, μιας text based βάσης δεδομένων. Το ίδιο αρχείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για έλεγχο ακεραιότητας του RCK Skimmer. Απλά αντιγράψτε το στο φάκελο από τον οποίο εκτελείται ο Skimmer και θα φορτωθεί αυτόματα.

Ακολουθεί η ρύθμιση παραμέτρων στον DX Atlas. Αυτή πρέπει να προηγηθεί εκείνης για το ViewProp. Έχοντας τον DX Atlas φορτωμένο, εμφανίζεται ένας παγκόσμιος χάρτης στο μεγαλύτερο μέρος του παραθύρου του. Αν δεν είναι ήδη επιλεγμένη η Rectangular ως εμφάνιση του χάρτη (βρίσκεται στο πάνω μέρος), πατήστε αριστερό κλικ πάνω στο εικονίδιο αυτής. Ύστερα στο μενού Map επιλογή Labels ξετσεκάρετε το Labels Visible και το Active labels. Τέλος στο μενού Map επιλογή Grid ξετσεκάρετε το Grid visible. Με αυτές τις ενέργειες ο χάρτης μένει καθαρός προκειμένου το ViewProp να δημιουργήσει τα κατάλληλα εικονίδια των spots που λαμβάνονται.

Έχοντας τον DX Atlas να εκτελείται ξεκινήστε το ViewProp. Κάντε αριστερό κλικ πάνω στο μπλε εικονίδιο με το άσπρο γρανάζι. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί και στο tab - User, συμπληρώστε τα στοιχεία του σταθμού σας. Στο επόμενο tab με τίτλο Spot Servers αφήστε μόνο Enabled μια επιλογή την οποία θα παραμετροποιήσετε να έχει Host name το 127.0.0.1 και Port number 7550. Αυτή είναι η σύνδεση με τον RBN Aggregator. Στο tab - Bands διαλέξτε κάθε μια μπάντα συχνοτήτων και αφήστε ως Enabled εκείνες στις οποίες ο RCK Skimmer κάνει ανίχνευση για QSO spots. Το Lifetime που είναι ο μέγιστος χρόνος εμφάνισης ενός spot στον DX Atlas, μπορεί να αυξηθεί μέχρι και σε 350000sec ή περίπου 98 ώρες. Επόμενο tab - QTH Lookup όπου αν έχετε ενεργή πρόσβαση στο qrz.com με συνδρομή, μπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία σας προκειμένου το ViewProp να τραβάει επιπλέον στοιχεία για το κάθε spot. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι οι γεωγραφικές συντεταγμένες του σταθμού - spot. Κάνοντας χρήση αυτών η απεικόνιση του σταθμού που ελήφθη γίνεται στον DX Atlas με μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε αντίθετη περίπτωση χρησιμοποιείται ένα κεντρικό σημείο της χώρας για όλα τα spots. Στο tab - capture επιλέξτε το bullet με τίτλο Spots referencing certain calls και εισάγετε το διακριτικό σας στο DE or DX starts with: πεδίο. Έτσι το ViewProp κάνει επεξεργασία μονάχα δικά σας spots. Κατόπιν στο Charts and Filters αποδεχθείτε τις προεπιλεγμένες τιμές και στο Map αλλάξτε το Map projection σε Rectangular, το Zones σε No zones και τσεκ μονάχα στο Show gray line. Φροντίστε στο Telnet η επιλογή Enable telnet spot server να μην είναι ενεργοποιημένη και τέλος στο tab - Solar θα πρέπει να είναι τσεκαρισμένη η επιλογή Enable space environment reporting προκειμένου να εμφανίζονται πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με διάδοση στα βραχέα κύματα. Πριν κλείσετε το πρόγραμμα, επιλέξτε από την κεντρική οθόνη το μπουτον Properties (πάνω δεξιά στο πλάι). Στο παράθυρο που θα ανοίξει δηλώστε ως Max spot age τα 350000sec έτσι ώστε τα spots να απεικονίζονται (κουκίδες) για τόσο χρονικό διάστημα (ίδιο με το Lifetime). Επίσης, φροντίστε να μην είναι τσεκαρισμένη η επιλογή Ignore call heard (αποκλείει τα DE spots).

ΧΡΗΣΗ

Όλα τα προγράμματα έχουν εγκατασταθεί και παραμετροποιηθεί στα προηγούμενα βήματα. Συντονίστε το VFO A του δέκτη βραχέων σε LSB διαμόρφωση και σαν IF filter διαλέξτε κάποιο με εύρος τουλάχιστον 2,5KHz. Το δε AGC να είναι σε FAST. Βασικότερο από όλα τα προγράμματα είναι ο RCK Skimmer, οπότε ξεκινήστε αυτόν πρώτο. Με το που εκτελεστεί θα προσπαθήσει να κάνει συντονισμό του πομποδέκτη και θα αρχίσει να ανιχνεύει την είσοδο ήχου για spots. Στο πάνω μέρος του παραθύρου θα εμφανιστεί μετά από λίγα λεπτά το waterfall από την FFT και εφόσον υπάρχει επικοινωνία με τον δέκτη, μέσω OmniRIG, οι αντίστοιχες συχνότητες συντονισμού. Τέρμα κάτω στο παράθυρο εμφανίζεται η γραμμή κατάστασης. Από αριστερά προς τα δεξιά αναγράφεται πρώτα η συχνότητα συντονισμού του πομποδέκτη (αν δείχνει μηδενική τιμή τότε δεν υπάρχει έλεγχος μέσω OmniRIG), μετά το εύρος συχνοτήτων τρέχουσας αναζήτησης, ο τρόπος - αλγόριθμος συντονισμού (κατά προτίμηση να είναι automatic), το όνομα της βάσης δεδομένων που χρησιμοποιείται για αναζήτηση spots, οι συνδέσεις με εξωτερικά συστήματα, όταν αυτές ενεργοποιηθούν, όπως RCK (ο cluster του DL4RCK) - RBN (το Reverse Beacon Network) - PSK (ο PSK Reporter) και τέλος η τρέχουσα τοπική και UTC ώρα. Η λίστα με τα διακριτικά από τα spots που έχουν ανιχνευτεί επιτυχώς είναι ακριβώς κάτω από το waterfall. Κάθε εγγραφή αποτελείται από την UTC ώρα που ανιχνεύθηκε, την συχνότητα λήψης, το digital mode επικοινωνίας με την ταχύτητα αυτού, το αν έκανε CQ ή απαντούσε με DE σε QSO, φυσικά το διακριτικό του σταθμού και την ένταση σήματος σε dB. Ο αστερίσκος δηλώνει απλά αν το spot είναι CQ ή DΕ. Προτείνεται να τροποποιήσετε το μέγεθος της περιοχής με τα διακριτικά (μετακινώντας το οριζόντιο διαχωριστικό στο κάτω μέρος αυτής), προκειμένου η περιοχή αποκωδικοποίησης των δεδομένων λήψης από τα QSO (ακριβώς πάνω από την γραμμή κατάστασης) να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του παραθύρου. Κάθε γραμμή της περιοχής αυτής αφορά την λήψη & αποκωδικοποίηση δεδομένων από ένα digital mode QSO και χαρακτηρίζεται από ένα νούμερο. Αυτό το νούμερο εμφανίζεται και στο waterfall δηλώνοντας έτσι την κεντρική συχνότητα λειτουργίας ενός από τους πολλαπλούς software αποκωδικοποιητές του RCK Skimmer. Επιπλέον σε κάθε γραμμή αναγράφεται η ακριβής συχνότητα σε KHz, το επίπεδο του σήματος και αν αυτό ξεπερνά το αυτοματοποιημένο όριο του squelch (προκειμένου να αρχίσει η αποκωδικοποίηση) και φυσικά τα δεδομένα του κάθε QSO, με τους χαρακτήρες να κυλάνε από τα δεξιά προς τα αριστερά. Όταν τα δεδομένα έχουν σαν οπίσθιο χρώμα το πράσινο τότε αφορούν CQ QSO. Με κίτρινο είναι τα DE QSO, ενώ το κόκκινο εμφανίζεται μετά την ανίχνευση CQ και την αναφορά του διακριτικού. Γραμμές αποκωδικοποίησης που δεν έχουν χρώμα είναι συνήθως λανθασμένοι συντονισμοί του RCK Skimmer ή QSOs που δεν στέλνουν άλλα δεδομένα και επομένως στα επόμενα δευτερόλεπτα θα αποδεσμεύσουν πόρους της εφαρμογής.

Έχοντας τον RCK Skimmer να εκτελείται, ξεκινήστε την εφαρμογή RBN Aggregator. Αμέσως θα γίνει προσπάθεια σύνδεσης με τον Skimmer προς μεταφορά spots. Όταν αυτή ολοκληρωθεί με επιτυχία, στο αρχικό tab με όνομα Status θα εμφανίζονται κάτω από τις περιοχές Skimmer Connections Status, RBN Connection Status και RBN Skew Data, μηνύματα κατάστασης με πράσινο χρώμα (σημαντικότερες είναι οι δυο πρώτες που αφορούν την σύνδεση με τον RCK Skimmer και το online RBN project). Κατά την διάρκεια χρήσης του προγράμματος, τα spots που έχουν ληφθεί από τους Skimmers θα εμφανιστούν στο Status tab στην περιοχή με όνομα Spot Display showing all sports from Skimmer(s).

Κατόπιν τρέξτε τον DX Atlas. Αφήστε τον να εκτελείται και μετά ξεκινήστε το ViewProp. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις θα γίνει αυτόματα η κατάλληλη επιλογή προβολής χάρτη στον DX Atlas και μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα εμφανιστεί το παράθυρο του ViewProp. Σε περίπτωση που βγει μήνυμα Information σχετικά με pins on the map, απλά πατήστε το OK. Κάντε αριστερό κλικ πάνω στο πράσινο play μπουτον ώστε να γίνει σύνδεση με τον RBN Aggregator. Δεδομένα των spots θα εμφανίζονται σαν γραμμές στον πίνακα του tab - Path Grid. Ο τίτλος κάθε στήλης (πρώτη γραμμή) αναφέρει το είδος της πληροφορίας που αποθηκεύεται σε αυτή. Συγκεκριμένα για την στήλη SNR εμφανίζεται ένα βέλος που αφορά την διακύμανση του επίπεδου στο σήμα λήψης του σταθμού (πολλαπλά spots). Με πράσινο χρώμα είναι η ελάχιστη τιμή, κόκκινο η μέγιστη και μπλε οι ενδιάμεσες. Ομαδοποίηση των δεδομένων μπορεί να γίνει για κάποιες στήλες. Μια από αυτές είναι η Ct που είναι συντομογραφία από την λέξη Continent. Ενεργοποίηση αυτής γίνεται επιλέγοντας Enable Grouping από το μενού Setup, επιλογή Path Grid. Κάνοντας συνεχόμενο αριστερό κλικ πάνω στον τίτλο της στήλης και τραβώντας το περιεχόμενο στην ακριβώς πάνω γραμμή (Drag a column header...), τα spots θα ομαδοποιηθούν ανάλογα. Οι πληροφορίες που δίνονται στα υπόλοιπα tabs είναι εξίσου αξιόλογες. Στο Bar Charts εμφανίζεται το πλήθος των spots ανά ώρα UTC & μπάντα, και ανά ώρα UTC & αζιμούθιο. Παρόμοια charts μπορούν να οριστούν από Setup, επιλογή Configure και tab - Charts and Filters. Στο SNR Chart γίνεται σχεδίαση του σήματος SNR για κάθε spot πάνω σε αζιμουθιακό κύκλο με κέντρο φυσικά τον σταθμό μας. Τέλος στο tab - Solar μετά από επιτυχημένη ενημέρωση μέσω διαδικτύου θα εμφανιστούν πληροφορίες σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα.

Όταν έχουν αποθηκευτεί τουλάχιστον δέκα διαφορετικά spots στο ViewProp, αλλάξτε παράθυρο στον DX Atlas. Εκεί θα παρατηρήσετε πως έχουν δημιουργηθεί πάνω στον χάρτη πολλαπλές κουκίδες που αντιστοιχούν στα spots. Πηγαίνοντας το mouse πάνω σε μια από αυτές θα εμφανιστεί το διακριτικό του πιο νεότερου spot μαζί με το mode λήψης, διακριτικό του skimmer που τον ανίχνευσε, την συχνότητα εκπομπής σε KHz, την ώρα ανίχνευσης σε UTC και τέλος την ένταση σήματος σε dB. Εφόσον υπάρχει ενεργή συνδρομή στο QRZ και έχει κατάλληλα παραμετροποιηθεί η εφαρμογή ViewProp, το γεωγραφικό μήκος και πλάτος κάθε κουκίδας είναι το ίδιο με το δηλωμένο στο QRZ. Οπότε και η τοποθέτηση της κουκίδας πάνω στον χάρτη είναι αρκετά ακριβής. Σε αντίθετη περίπτωση η κάθε ραδιοχώρα αντιπροσωπεύεται από συγκεκριμένες συντεταγμένες (συνήθως μιας κεντρικής περιοχής αυτής) και το μέγεθος της κουκίδας αλλάζει (σε τρία επίπεδα) αν το πλήθος των spots είναι πάνω από 6 ή 12. Αξίζει να σημειωθεί πως με κάποια λειτουργικά συστήματα εμφανίστηκαν προβλήματα μεταφοράς δεδομένων μεταξύ DX Atlas και ViewProp με αποτέλεσμα τα spots να μην εμφανίζονται σαν κουκίδες. Η γρήγορη λύση ήταν να γίνει χρήση της έκδοσης 0.98.02 στο ViewProp.

Οι δυνατότητες των προγραμμάτων δεν σταματάνε εδώ. Για παράδειγμα στο ViewProp μπορούν να ενεργοποιηθούν φίλτρα σε κάθε στήλη με σκοπό την εμφάνιση συγκεκριμένων spots, όπως αυτών που έχουν απόσταση - Dist μεγαλύτερη από κάποια τιμή χιλιομέτρων. Επίσης ο RBN Aggregator μπορεί να αποθηκεύσει τα spots σε ένα απλό αρχείο κειμένου. Το τελευταίο αν φορτωθεί σε ένα EXCEL με κατάλληλα φίλτρα και λίγο προγραμματισμό μπορούν να εκτελεστούν πολλαπλές άλλες εργασίες πάνω στα δεδομένα.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ & ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

OMNIRIG HOME PAGE:
http://dxatlas.com/Download.asp

DOWNLOAD OMNIRIG:
http://dxatlas.com/OmniRIG/

RCK SKIMMER HOME PAGE:
http://www.walter-dallmeier.de/software-by-dl4rck/rckskimmer/

DOWNLOAD RCK SKIMMER:
http://www.walter-dallmeier.de/software-by-dl4rck/rckskimmer/download/

RBN AGGREGATOR HOME PAGE:
http://skimmer.dxwatch.com/pages/Aggregator+19

DX ATLAS HOME PAGE:
http://www.dxatlas.com/

DOWNLOAD DX ATLAS:
http://www.dxatlas.com/Download.asp

ViewProp HOME PAGE:
https://groups.yahoo.com/neo/groups/ViewProp/info

MICROSOFT .NET 4.0:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=17718

Το άρθρο αυτό γράφηκε από τον Διονύση Δρακόπουλο, SV1CDN για το SV-νέα και δημοσιεύεται κατόπιν αδείας του...

 

 

3ο μέρος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μέχρι στιγμής έχουμε ολοκληρώσει την υλοποίηση ενός συνόλου συστημάτων λογισμικού με τα οποία ανιχνεύουμε, αποθηκεύουμε, επεξεργαζόμαστε και απεικονίζουμε RTTY & PSK spots σε τοπικό επίπεδο. Το πλήθος των πληροφοριών που συγκεντρώνουμε μπορεί εύκολα μέσω του διαδικτύου να χρησιμοποιηθεί και από τους υπόλοιπους συναδέλφους σε όλο τον κόσμο. Για αυτό τον λόγο θα κάνουμε χρήση δυο online συστημάτων, του PSK REPORTER και του REVERSE BEACON NETWORK - RBN. Σκεπτόμενοι με αντίστροφη λογική, ακόμη και αν δεν έχουμε στο shack μας δυνατότητα υλοποίησης μιας λύσης Skimmer, τα δυο αυτά συστήματα είναι ακόμη διαθέσιμα προς χρήση από τις πληροφορίες που μοιράζουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι.

Σαν πολύ απλές περιπτώσεις χρήσης των συστημάτων, ξεκινήστε να καλείτε CQ επαναλαμβάνοντας το διακριτικό σας τουλάχιστον δυο φορές. Κατόπιν αναζητήστε το στο RBN PROJECT (κατά προτίμηση αν η εκπομπή έγινε με CW mode) και στο PSK REPORTER αν έγινε με PSK, RTTY mode. Σύντομα θα δείτε να σας αναφέρουν σαν νέο spot Skimmers παγκοσμίως, δίνοντας σας την δυνατότητα να ελέγξετε την διάδοση του σήματος αλλά και την απόδοση του σταθμού - κεραία σας. Με την ίδια λογική, κάντε αναζήτηση του διακριτικού από έναν σπάνιο σταθμό - dxpedition και δείτε πως, πότε και που τον λαμβάνουν οι Skimmers. Επίσης, έχοντας βρει κάποιον Skimmer κοντά στο QTH σας μπορείτε εύκολα να δείτε τί ακούει ο συγκεκριμένος στις επιθυμητές συχνότητες και μπάντες.

PSK REPORTER PROJECT

Η κεντρική ιστοσελίδα του project είναι https://pskreporter.info/ και από τις σημαντικότερες δυνατότητες του είναι η διαθεσιμότητα στατιστικών πληροφοριών για τα spots και φυσικά η απεικόνιση τους σε χάρτη.

Τα στατιστικά εμφανίζονται στην ιστοσελίδα http://pskreporter.info/cgi-bin/pskstats.pl και συμπεριλαμβάνουν:

  • ληφθέντα spots ανά ώρα
  • πλήθος ενεργών Skimmers ανά ώρα
  • πλήθος ενεργών spots ανά ώρα
  • πρώτοι είκοσι Skimmers με spots των τελευταίων εικοσιτεσσάρων ωρών και επτά ημερών, ανά μπάντα λήψης
  • πρώτοι είκοσι Skimmers με διαφορετικές χώρες spots των τελευταίων εικοσιτεσσάρων ωρών και επτά ημερών, ανά μπάντα λήψης
  • modes των spots τις τελευταίες δυο ώρες
  • σπάνιες ραδιοχώρες με spots των τελευταίων επτά ημερών
  • απλές ραδιοχώρες με τουλάχιστον πέντε spots τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες
  • skimmers από σπάνιες ραδιοχώρες τις τελευταίες επτά ημέρες
  • λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε από Skimmers τις τελευταίες επτά ημέρες
  • πλήθος ενεργών Skimmers τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες και επτά ημέρες

Σημαντικότερη φυσικά είναι η δυνατότητα απεικόνισης των spots από όλους τους Skimmers παγκοσμίως σε χάρτη. Η ιστοσελίδα με αυτή την πληροφορία είναι η https://www.pskreporter.info/pskmap.html και κάνει χρήση των Google maps για τα δεδομένα χάρτη. Μπορεί να απεικονίσει σε γεωπολιτικό χάρτη αλλά και σε έναν από δορυφόρο με επιλογή p01aMap/Satelite πάνω αριστερά. Η ιστοσελίδα παρέχει αυτόματη ανανέωση χάρτη ανά πέντε λεπτά, όμως το σημαντικότερο μειονέκτημα είναι το μέγιστο ιστορικό των spots που είναι εικοσιτέσσερις ώρες! Η μετακίνηση στον χάρτη γίνεται με κρατημένο αριστερό κλικ από το ποντίκιp01b κάπου πάνω του και τράβηγμα σε αντίθετη κατεύθυνση. Η δε λειτουργία zoom με χρήση των + και -  στο κάτω δεξιά μέρος του χάρτη ή με τον τροχό κύλισης του ποντικιού.

Το πάνελ πληροφοριών και ελέγχου βρίσκεται στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας.

p01c

Σε αυτό είναι διαθέσιμα έξι πεδία για φιλτράρισμα των spots. Διαβάζοντας από αριστερά προς δεξιά υπάρχει πρώτα η επιλογή ή όχι συγκεκριμένης μπάντας για την εμφάνιση spots ή ραδιοχωρών, που έχουν σταλεί ή έχουν ληφθεί από το διακριτικό ή grid square ή ραδιοχώρα ή οποιοδήποτε (με το αντίστοιχο πεδίο προς συμπλήρωση στα δεξιά), κάνοντας χρήση κάποιου συγκεκριμένου mode ή όχι, τις τελευταίες x ώρες (μέγιστη τιμή 24). Η ενεργοποίηση των επιλογών γίνεται με κλικ στο μπουτον GO. Ακριβώς κάτω από τα φίλτρα αναγράφονται πληροφορίες για τους ενεργούς Skimmers - monitors ανά μπάντα. Με αριστερό κλικ πάνω σε κάποιο από τα x on x εμφανίζονται οι αντίστοιχοι στον χάρτη. Όλα τα εικονίδια έχουν την μορφή τραβηγμένου μπαλονιού και ακολουθούν συγκεκριμένο χρωματικό κώδικα (επιλογή Legend στο κάτω δεξί μέρος του πάνελ). Υπόψη πως επιστροφή στις προηγούμενες επιλογές δεν γίνεται με το αντίστοιχο button του εκάστοτε περιηγητή ιστοσελίδων. Αντί αυτού, στο πάνελ εμφανίζεται η επιλογή Show all on all bands η οποία ουσιαστικά καταργεί όλα τα φίλτρα.

p01

Εικόνα 1 Skimmers

Κάνοντας zoom πάνω στον χάρτη μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τους διαφορετικούς ενεργούς Skimmers και τις μπάντες που αυτοί κάνουν λήψη (χρωματικός κώδικας). Με αριστερό κλικ πάνω σε κάποιον εμφανίζονται επιπλέον αναλυτικές πληροφορίες. Αυτές περιλαμβάνουν το QRA locator, modes λήψης, λογισμικό που χρησιμοποιείται και κεραία λήψης. Με κλικ πάνω στην Show all seen by xx επιλογή τα φίλτρα στο πάνελ πληροφοριών τροποποιούνται κατάλληλα ώστε στον χάρτη να απεικονιστούν μονάχα τα spots από όλες τις μπάντες του συγκεκριμένου Skimmer. Σε αυτή την κατάσταση δεν εμφανίζονται εικονίδια άλλων Skimmers, κάτι που γρήγορα γίνεται αντιληπτό μιας και τα εικονίδια των spots είναι μικρότερα σε μέγεθος.

p03

Εικόνα 2: Spots από Skimmer

p02

 Εικόνα 3: Πληροφορίες spot

Τέλος, με αριστερό κλικ πάνω στο εικονίδιο ενός spot γίνονται διαθέσιμες πληροφορίες για ημερομηνία και ώρα λήψης (σε GMT), QRA locator, απόσταση & διόπτευση από τον Skimmer, συχνότητα & mode & ένταση σήματος λήψης όπως και δυνατότητες QSL (eQSL, LoTW).

REVERSE BEACON NETWORK - RBN PROJECT

Για αυτό το project η κεντρική ιστοσελίδα είναι http://www.reversebeacon.net/ και παρέχει κυρίως spots από CW QSOs, αρκετά περισσότερα από εκείνα του PSK REPORTER. Κάντε χρήση περιηγητή ιστοσελίδων FireFox κατά προτίμηση για σωστή εμφάνιση των σελίδων. Η γραμμή μενού βρίσκεται στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας.

Η λίστα με τους ενεργούς Skimmers βρίσκεται στο http://www.reversebeacon.net/nodes/ και η πιο αναλυτική στο http://www.reversebeacon.net/nodes/detail.php Περιέχει τουλάχιστον 100 διαφορετικούς από όλο τον κόσμο. Η τρέχουσα ροή spots από Skimmers είναι στην σελίδα http://www.reversebeacon.net/main.php με δυνατότητα εμφάνισης των spots σε λίστα - πίνακα αλλά και απεικόνισής τους πάνω σε χάρτη από Google maps.

Τα πεδία του πίνακα ξεκινούν από αριστερά με το διακριτικό (DE) του Skimmer που ανακοινώνει το spot, ακολουθεί το διακριτικό (DX) του spot, συχνότητα λήψης (freq), mode μαζί με πληροφορίες κλήσης CQ ή DE και QSL, SNR, ταχύτητα εκπομπής και τέλος ημερομηνία και ώρα λήψης σε UTC. Στο πάνω δεξί μέρος του πίνακα υπάρχει η επιλογή rows to show που τροποποιεί το πλήθος των γραμμών, επομένως και spots του πίνακα αλλά και αυτών που εμφανίζονται στο Google maps. Μετακινώντας το ποντίκι πάνω σε κάποιο κελί (de, dx, freq) τονίζονται εκείνα με την ίδια πληροφορία. Τα δε καινούρια spots εμφανίζονται με πράσινο οπίσθιο χρώμα.

Κάτω από τον χάρτη βρίσκεται η λεζάντα που δείχνει τον χρωματικό κώδικα  που χρησιμοποιείται για τα spots ανά μπάντα, καθώς και κάποιες έτοιμες συντομεύσεις για μεγέθυνση – zoom σε συγκεκριμένες περιοχές του χάρτη όπως Ευρώπη, Αμερική κα. Το εικονίδιο ενός Skimmer είναι ένας πράσινος κύκλος, ενώ για το spot ένας κόκκινος. Ισχύει ο κλασικός τρόπος (αριστερό κλικ ποντικιού, κράτημα και τράβηγμα) για μετακίνηση στο Google maps, όπως και για μεγέθυνση (τροχός κύλισης).

Στην δεξιά στήλη εμφανίζεται ολόκληρη η λίστα με τους συνδεδεμένους Skimmers, μαζί με την επιλογή προβολής ή όχι του μενού OPTIONS. Το τελευταίο χρησιμοποιείται για την παραμετροποίηση της γλώσσας (προτιμήστε τα Αγγλικά), διαμόρφωση εμφάνισης spots στον πίνακα (καλύτερα να μείνει σε dxwatch), tracking mode & flags & LoTW κατά προτίμηση να έχουν check, χρόνος εμφάνισης τονισμένου νέου spot με πράσινο οπίσθιο χρώμα, χρόνος ζωής (και επομένως εμφάνισης) των spots. Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται ο χάρτης Google maps, βεβαιωθείτε πως το bullet με τίτλο show with grayline είναι επιλεγμένο.

Επιπλέον χρήσιμες λειτουργίες είναι η εμφάνιση spots από συγκεκριμένη μπάντα που επιλέγεται στη γραμμή μενού DXSPOTS > HF > επιλογή MHz ή τριπλέτα όπως 14/21/28mhz και η αναζήτηση spot (DX) στην σελίδα http://www.reversebeacon.net/srch.php. Η τελευταία μπορεί να εκτελεστεί και για Skimmer (DE) προκειμένου να επιστραφεί η λίστα των spots που ανέφερε ο συγκεκριμένος.

 https://lh3.googleusercontent.com/-ioXJ7m094pk/Vsdq4hyG-WI/AAAAAAAALbA/QXV4cCDJk_M/s512-Ic42/image007.png

Εικόνα 4: DX spot VP8SGI

Από τα τελευταία εργαλεία (ακόμη σε beta - δοκιμαστικό στάδιο ανάπτυξης) είναι εκείνο της ανάλυσης spots με βάση τα καταγεγραμμένα δεδομένα. Προσπέλαση σε αυτό γίνεται από την σελίδα http://www.reversebeacon.net/analysis/ και χρειάζεται τρία βασικά δεδομένα σαν είσοδο. Αυτά εισάγονται στην αριστερή στήλη και περιλαμβάνουν την ημερομηνία προς αναζήτηση spots, τον Skimmer ή αλλιώς Reverse Beacon ο οποίος θα πρέπει να τα έχει λάβει και φυσικά ένα ή περισσότερα (καλύτερα όχι πάνω από πέντε) διακριτικά προς αναζήτηση. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης εμφανίζονται στο δεξί και μεγαλύτερο μέρος της σελίδας και περιλαμβάνουν διαγράμματα ανά μπάντα που στον οριζόντιο άξονα έχουν UTC ώρα (συνολικά 24 ώρες) και στον κάθετο SNR σε dB ή συχνότητα Freq για το κάθε ένα διακριτικό (εφόσον αυτό έχει ληφθεί). Λεπτομερείς πληροφορίες δίνονται μετακινώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω σε κάθε κουκίδα των διαγραμμάτων. Επίσης μεγέθυνση – zoom γίνεται με αριστερό κλικ μέσα στο διάγραμμα κοντά στην ώρα έναρξης και τράβηγμα με κράτημα του ποντικιού ώστε να δημιουργηθεί ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο μέσα στο οποίο θα υπάρχουν όλα τα σημεία που μας ενδιαφέρουν. Επαναφορά σε πλήρη μη εστιασμένη απεικόνιση γίνεται με διπλό αριστερό κλικ πάνω σε κάποιο από τα διακριτικά του διαγράμματος.

https://lh3.googleusercontent.com/-EtUYWvvQPbc/Vsdq4bAyPYI/AAAAAAAALbA/ZMvr9ZN5V74/s576-Ic42/image008.png

Εικόνα 5 RBN spot analysis

https://lh3.googleusercontent.com/--INIugQZGx4/Vsdq6CpGj6I/AAAAAAAALbA/gdBRJGFJm1E/s576-Ic42/image009.png

Εικόνα 6: RBN αναζήτηση spot

Το άρθρο αυτό γράφηκε από τον Διονύση Δρακόπουλο, SV1CDN για το SV-νέα και δημοσιεύεται κατόπιν αδείας του...

 

Η ΕΡΘΕ ευχαριστεί τους ...


 698098986549


Τα γραφεία της ΕΡΘΕ 
λειτουργούν κάθε Τρίτη από τις 18:00  έως τις 21:00